Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Αρχική

Συντριπτικό «όχι» των αρεοπαγιτών στην παράταση του ορίου συνταξιοδότησης

areios pagos

Με 40 ψήφους κατά της αύξησης ορίου ηλικίας και 25 υπέρ της ανάγκης για επιμήκυνση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, ολοκληρώθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ετσι, δεν πέρασε η άποψη που υποστήριζε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και υποστηρίχθηκε αυτή του υπουργού Σταύρου Κοντονή που έκανε λόγο για αλλαγές μόνο με συνταγματική αναθεώρηση.

Οι δικαστές με μεγάλη πλειοψηφία έκριναν ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής της συνταγματικής διάταξης που προβλέπει την αποχώρηση τους από το δικαστικό σώμα στα 67 χρόνια, πόσο δε μάλλον χωρίς την αναγκαία προϋπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Το ερώτημα που τέθηκε σήμερα από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου διατυπώθηκε διαφορετικά.

Συγκεκριμένα, δεν περιείχε τον όρο της άμεσης εναρμόνισης, δηλαδή της άμεσης ανάγκης για αλλαγή χωρίς συνταγματική αναθεώρηση.

Το νέο ερώτημα ανέφερε χαρακτηριστικά «Αν παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας ώστε να προστατευτούν οι συνταγματικές διατάξεις της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας οι οποίες έχουν καταλυθεί λόγω της μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων χωρίς να τίθεται θέμα άμεσης αλλαγής».

Ολομέλεια αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου: Ομόφωνα «όχι» στη Θάνου για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης δικαστικών

Ομόφωνα «όχι» είπε και η Διοικητική Ολομέλεια των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου στο θέμα που έχει ανακύψει, μετά από την πρόταση της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

Την σύγκληση της Ολομέλειας είχαν ζητήσει 15 από τους 17 υπηρετούντες, και τελικώς παρέστησαν στην συνεδρίαση οι 12, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι μόνο στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας.

Στην ολομέλεια τέθηκε όμως και το θέμα ποια θα είναι η στάση των ανώτατων εισαγγελέων όταν και εφόσον ανοίξει ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο εισηγητής, Κ. Παρασκευαίδης είχε την άποψη ότι όταν τεθεί θέμα αναθεώρησης, το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας πρέπει να εξεταστεί θετικά. Με την γνώμη του εισηγητή τάχθηκαν 6 αντεισαγγελείς, ενώ οι υπόλοιποι 6 υποστήριξαν ότι το θέμα αυτό στην παρούσα χρονική στιγμή είναι άκαιρο. “Όταν η βουλή των Ελλήνων κινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, θα εκφέρουμε με υπευθυνότητα την άποψή μας για το κεφάλαιο αυτό. Στο στάδιο αυτό οποιαδήποτε τοποθέτηση για την αύξηση του ορίου ηλικίας είναι άκαιρη” λένε κάθετα 6 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Της γνωμοδότησης των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου έπεται η απόφαση των Αρεοπαγιτών, οι οποίοι θα ακούσουν την ειςήγηση της προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου αλλά και του αρεοπαγίτη Γ. Σακκά. Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια των Αρεοπαγιτών είχε αναβληθεί γιατί δεν ήταν έτοιμη η αντιπρόεδρος και εισηγήτρια κ. Κιουρτσόγλου, η οποία τελικώς αντικαταστάθηκε.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχική

Με αντίποινα και συνολική επανεξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων απειλεί η Τουρκία για την απόφαση μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών, που κατηγορούνται για ανάμειξη στο...

Αρχική

Μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων και των σφοδρών επικρίσεων που έθεταν θέματα συνταγματικής τάξεως για την πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου να συγκαλέσει...

Αρχική

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η έκδοση της απόφασης από τον Αρειο Πάγο που θα κρίνει το αίτημα των τουρκικών αρχών που ζητούν την...

Αρχική

Υπέρ της μη έκδοσης των δύο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους σήμερα εκδικάστηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τους...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC