Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Την κατάργηση των νομισμάτων του ενός και των δύο λεπτών εξετάζει η ΕΕ

LEO14_AUSTRIA__0423_11.limghandlerΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τα νομίσματα του ενός και των δύο λεπτών. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

Στις χώρες της ευρωζώνης κυκλοφορούν συνολικά 45,8 δισεκατομμύρια νομίσματα ενός και δύο λεπτών, όμως το κόστος της πρώτης ύλης, της παραγωγής και της διακίνησής τους είναι υψηλότερο από την ονομαστική αξία τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει τη συνολική ζημιά από την έναρξη της κυκλοφορίας των συγκεκριμένων νομισμάτων το 2002 έως σήμερα σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ!

Ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν κατέθεσε γιαυτόν τον λόγο στα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ τέσσερα σενάρια προς συζήτηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κατάργηση των δύο νομισμάτων με τη μικρότερη αξία. Από τις συζητήσεις θα προκύψει η τελική πρόταση της Κομισιόν, που θα τεθεί προς ψήφιση.

Δύο από τα σενάρια προβλέπουν τη μείωση του κόστους παραγωγής των συγκεκριμένων νομισμάτων είτε με τη χρήση άλλων υλικών είτε με αποδοτικότερη λειτουργία των νομισματοκοπείων. Η Κομισιόν αναφέρει, ότι υπέρ αυτής της λύσης συνηγορεί το γεγονός, ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δεν θα έδειχνε κατανόηση σε μία κατάργηση των νομισμάτων του ενός και των δύο λεπτών.

Σύμφωνα πάντως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το λογικότερο σενάριο θα ήταν η κατάργησή τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει καθορίζοντας ένα χρονικό περιθώριο για την απόσυρσή τους, μετά τη λήξη του οποίου δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε συναλλαγές. Εναλλακτικά, θα μπορούσε απλά να διακοπεί η παραγωγή τους από εδώ και εμπρός, οπότε θα λιγόστευαν συνεχώς και θα εξαφανίζονταν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό θα συνέβαινε, επειδή δεν θα είχαν καμία πρακτική αξία πλέον και επειδή πολύ απλά τα μονόλεπτα και τα δίλεπτα χάνονται εύκολα εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Περιβάλλον Ενέργεια Ελλάδα Προτεραιότητες Και Αβεβαιότητες Για Το 2021. Οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων....

Διεθνή

Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία Των Σχέσεων ΕΕ Τουρκίας. Η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν. O οποίος σε μια ένδειξη έπαρσης άφησε...

Διεθνή

Γεωπολιτική Και NORTHSTREAM 2. Του Βαγγέλη Χωραφά. Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου NorthStream 2 υπήρξε αντικείμενο κριτικής από την Ουάσιγκτον. Ακόμα και επί...

Διεθνή

  Σκληρή γραμμή έναντι της Βρετανίας επιλέγει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, το Βερολίνο απορρίπτει την ιδέα της Τερέζα Μέι...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC