Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Αρχική

Τηλεοπτικές άδειες: Τα σενάρια για τη διάσκεψη του ΣτΕ

%cf%83%cf%84%ce%b5

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των Συμβούλων της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Μάλιστα, στην προηγούμενη διάσκεψη των δικαστών, την τέταρτη κατά σειρά, ακούστηκαν απόψεις και από τις δύο πλευρές.

Σε ψηφοφορία για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών αναμένεται να οδηγηθούν πιθανότατα απόψε οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών στις 5.30 το απόγευμα.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των Συμβούλων της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Μάλιστα, στην προηγούμενη διάσκεψη των δικαστών, την τέταρτη κατά σειρά, ακούστηκαν απόψεις και από τις δύο πλευρές.

Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση των δικαστών, εντούτοις τα σενάρια που ακούγονται είναι τρία. Το σημαντικότερο θέμα είναι εάν ο υπουργός Επικρατείας είχε δικαίωμα να παρακάμψει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σε περίπτωση που ο νόμος κηρυχθεί αντισυνταγματικός, γιατί μόνο το ΕΣΡ είχε σύμφωνα με το Σύνταγμα την αρμοδιότητα για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, τότε θα πρέπει να υπάρξει διορθωτική νομοθετική πρωτοβουλία.

Ένα δεύτερο σενάριο θέλει τους δικαστές να εκδίδουν μία προδικαστική απόφαση, δίνοντας προθεσμία έξι μηνών στην κυβέρνηση για την συγκρότηση του ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει οριστικά το όλο θέμα. Σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των αδειών πιθανότατα να κριθεί από το νέο ΕΣΡ.

Εάν ο νόμος κριθεί συνταγματικός, τότε το δικαστήριο μπορεί να θέσει  σε ψηφοφορία και για θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. Δηλαδή εάν νόμιμα χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο συγκεκριμένος αριθμός.

Κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Στις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά των αποφάσεων:

1. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 4297/2016 για τη «μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας».

2. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 7230/2016 για τη «μεταβίβαση αρμοδιότητας στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

3. Του γενικού γραμματέα Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Α. Π.7752/8.4.2016) με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με σταθμισμένα κριτήρια για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδοτήσεως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου σε εφαρμογή των άρθρων 5 παρ. 6 και 6 παρ. 5 ν. 4339/2015 και με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές.

4. Των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας με αριθμό 7984/2016 για τον «καθορισμό τιμής εκκλήσεως για τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

5. Των υπουργών Εργασίας, Υποδομών και Επικρατείας με αριθμό 7577/2016 για τον καθορισμό  ελάχιστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόληση ανά ειδικότητα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Η διαδικασία επιλογής νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και αντιπροέδρων σε ΣτΕ αλλά και Άρειο Πάγο ξεκίνησε, όπως προβλέπει ο νόμος, καθώς οι...

Αρχική

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος ακύρωσης της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που καθορίζει ότι...

Αρχική

Δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο στην Ολομέλεια του ΣτΕ από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου η απόφαση για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Όπως ανακοίνωσε...

Αρχική

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή σε μία νέα προσπάθεια να συγκροτηθεί σε σώμα το ΕΣΡ, υπό...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC