Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Πεθαίνει Ο Κορυφαίος Πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης
Πεθαίνει Ο Κορυφαίος Πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης

Αρχική

Σαν σήμερα πεθαίνει ο κορυφαίος πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης

Σαν Σήμερα Πεθαίνει Ο Κορυφαίος Πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης

Στις 30 Μαρτίου 1896 πεθαίνει ο κορυφαίος Έλληνας πολιτικός, Χαρίλαος Τρικούπης, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στην πολιτική ιστορία.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, είπε στην κηδεία του Τρικούπη: «Ακόμη αδυνατώ να συνοικειωθώ προς την ιδέα ότι ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν υπάρχει πλέον εν τοις ζώσιν, ότι ο κολοσσός ούτος της πολιτικής κείται νεκρός».

Εγκατεστημένος στις Κάννες, και παρά την άρνησή του,
οι φίλοι του προτείνουν την υποψηφιότητά του στις επαναληπτικές εκλογές της επαρχίας Βάλτου. Εκλέγεται παμψηφεί.

Η υγεία του αρχίζει να κλονίζεται σοβαρά, καθώς η ποδάγρα από την οποία
έπασχε, του προκάλεσε σοβαρές επιπλοκές στα νεφρά και την καρδιά.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης πεθαίνει στις 18:05 μμ. σε ηλικία 64 χρονών.

Η σορός του παραμένει σε λαϊκό προσκύνημα στην κατοικία του
στην οδό Ακαδημίας από τις 9 ως τις 11 Απριλίου. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελείται στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής, παρουσία των βασιλέων και του συνόλου
του πολιτικού κόσμου, χωρίς επικηδείους και στέφανα, σύμφωνα
με επιθυμία του. Ενταφιάζεται στον οικογενειακό τάφο στο Α΄
Νεκροταφείο Αθηνών.

«Ποιος ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης;»

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 11 Ιουλίου 1832, γιός του Σπυρίδωνα Τρικούπη και της Αικατερίνης Μαυροκορδάτου. Ανάδοχος του ο Ανδρέας Μιαούλης. Το 1848 ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Γυμνάσιο Αθηνών και εγγράφεται στην Νομική Σχολή Αθηνών.

Το 1850 μαζί με την οικογένεια του μεταβαίνει στην Γαλλία και εγγράφεται στην Νομική Σχολή Παρισίων. Ολοκληρώνει τις σπουδές του το 1852 και στις 15 Φεβρουαρίου 1854 διορίζεται ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Στη συνέχεια αναλαμβάνει καθήκοντα ως ιδιαίτερος γραμματέας του πατέρα του.

Στις 4 Μαρτίου 1855 διορίζεται Γραμματέας στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Το 1862 αναλαμβάνει προσωρινά ως επιτετραμμένος τη διεύθυνση της πρεσβείας. Ιδρύει το «Φιλελληνικό Κομιτάτο» με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για τα σχολεία του υπόδουλου ελληνισμού. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 1863 ανακαλούνται όλες οι πρεσβείες του εξωτερικού, εκτός της Κωνσταντινούπολης, και επιστρέφει στην Ελλάδα.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1866 ορκίζεται για πρώτη φορά υπουργός, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Ενισχύει την Κρητική Επανάσταση με εφόδια και εθελοντές.

Διετέλεσε επτά φορές Πρωθυπουργός τη χώρας (1875, 1878, 1880, 1882-1885, 1886-1890, 1892-1893, 1893-1895) και εισήγαγε καινοτομίες στην πολιτική και την κοινωνία, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, μεταρρύθμισης και ανανέωσης.

«Η αρχή της δεδηλωμένης»

Από τις πρώτες του μεταρρυθμίσεις υπήρξε η θέσπιση «της αρχής της δεδηλωμένης». Πρόκειται για μια από τις πλέον εκσυγχρονιστικές πολιτικές, σύμφωνα με την οποία, μια κυβέρνηση πρέπει να έχει την «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των βουλευτών. Η σημασία της έγκειται στην διασφάλιση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της και στην εναντίωση στα απολυταρχικά, μοναρχικά καθεστώτα, τα οποία επέβαλλαν κυβερνήσεις ως τότε.

Αν αντιληφθούμε το πολιτικό μας σύστημα, θα αναλογιστούμε το πόσο σημαντική ήταν μια τέτοια απόφαση. Η λαϊκή εξουσία τέθηκε υπεράνω όλων, τονίζοντας την αξία της κοινωνικής βάσης και της επιλογής, που οφείλουν να έχουν οι Έλληνες πολίτες για την εκπροσώπηση τους.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ καλεί τον Τρικούπη και του ανακοινώνει την απόφασή του να τεθεί σε εφαρμογή h «Αρχή της Δεδηλωμένης». Τον Απρίλιο του 1875, ο Τρικούπης σχηματίζει κυβέρνηση, η οποία μάλιστα, λόγω της καινοτομίας και της σπουδαιότητάς της, έγινε γνωστή ως «Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη.»

«Τις πταίει;»

Στις 29 Ιουνίου 1874 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Οι Καιροί» το περίφημο άρθρο με τίτλο «Τις πταίει». Καταγγέλλει ανοιχτά όλες τις κυβερνήσεις, από το 1868 κι έπειτα, ως «προσωπικές, νόθες, αποτέλεσμα και μόνο του προνομίου που είχε το στέμμα να διορίζει πρωθυπουργούς».

Το άρθρο ήταν ανεπίσημο κι ο διευθυντής της εφημερίδας, Π. Κανελίδης, κλήθηκε σε απολογία. Ο Τρικούπης αναλαμβάνει την ευθύνη. Στις 6 Ιουλίου συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Ένα δεύτερο άρθρο του με τίτλο «Παρελθόν και ενεστώς» δημοσιεύεται στις 9 Ιουλίου.

Την επομένη, 10 Ιουλίου του 1874, ο Χαρίλαος Τρικούπης αποφυλακίζεται με εγγύηση και απαλλάσσεται από όλες τις κατηγορίες στις 23 Ιουλίου.

Το άρθρο του αυτό υπήρξε «πρόδρομος» της εισαγωγής της «αρχής της δεδηλωμένης».

«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

Ωστόσο, από τον εκσυγχρονισμό και την επιτυχία οδηγήθηκε στην πτώχευση και την παρακμή. Την 1η Δεκεμβρίου 1893, από το βήμα της Βουλής δήλωσε:

«Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Η «τρικουπική» πολιτική έθεσε σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς. Η ελληνική οικονομία δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμά του, με αποτέλεσμα την λαϊκή δυσαρέσκεια και τη χρεωκοπία, η οποία έθεσε την χώρα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Για πολλούς θεωρείται ο πολιτικός της μεταρρύθμισης και ο άνθρωπος, που οδήγησε την χώρα εμπράκτως στο 20ο αιώνα. Εξέλιξη, πρόγραμμα, όραμα και δημοκρατία χαρακτήρισαν την πορεία του, η οποία τον τοποθετεί στο βάθρο των εξεχόντων Ελλήνων. Από την πολιτική ως και τα αναπτυξιακά έργα, από τον δικομματισμό ως και το σιδηροδρομικό δίκτυο, η συμβολή του υπήρξε τεράστια. Σήμερα συμπληρώνονται 125 έτη ιστορίας και πολιτικής.

ΠΗΓΉ: Βουλή Των Ελλήνων

Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Ιστορία και τις Στρατηγικές Σπουδές. Κατάγεται από την Κατερίνη του νομού Πιερίας και ασχολείται με την μελέτη ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων.

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ερντογάν: Δείγμα του πολιτισμού των Ελλήνων η βύθιση των σκαφών Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη για μία ακόμη φορά σε ακραία...

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Πολιτική

Τρεις φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα Η Ελλάδα και η Γαλλία προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία και την...

Θεσπρωτία

Δήμος Ηγουμενίτσας – Εμβολιασμοί Κατ’ Οίκον Το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον για τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν προχωράει. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC