Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

48% η απομείωση του χρέους, δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός!

Τη δύναμή τους έδειξαν χθες το βράδυ οι Γερμανοί στους τραπεζίτες, καθώς κυρίαρχη της διαπραγμάτευσης ήταν η άγγελα Μέρκελ που επέβαλε τις θέσεις της, τις οποίες διατηρεί αυτούσιες από την αρχή της κρίσης χρέους (2008) για συμμετοχή των ιδιωτών και δεν έκανε πίσω σε καμία στιγμή, έχοντας την απόλυτη στήριξη της Γερμανικής βουλής. Παράλληλα με τη χθεσινοβραδυνή συμφωνία διασφαλίζεται με σαφή τρόπο ότι μέχρι το 2011 οι Ελληνικοί προϋπολογισμοί θα ελέγχονται από την τρόϊκα πριν ψηφιστούν από την Ελληνική βουλή!  Το μεγάλο παζάρι στις Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος. Μέρκελ και Σαρκοζί πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και πίεσαν δραματικά τους τραπεζίτες να αποδεχθούν εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους κοντά στο 50%.   Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τις ελληνικές τράπεζες και την προστασία τους καθιστώντας έτσι πιθανό κάποιες από τις μεγαλύτερες να γλυτώσουν την υπαγωγή τους στο ταμείο ενώ όσες τελικά υπαχθούν θα το κάνουν εκδίδοντας κοινές μετοχές και συνεπώς θα περιέλθουν στο κράτος. Αν και τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αναμένεται ανάλογα και με την στάση που θα κρατήσουν οι μεγαλομέτοχοι τους να διασωθούν οι : Εθνική, Alpha και Πειραιώς.  Σε ένα διάλειμμα των διαπραγματεύσεων ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε πως δεν υπήρχε – μέχρι εκείνη την ώρα – συμφωνία κι ενώ ήδη στις διεργασίες είχαν εμπλακεί προσωπικά οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας.  Οι εξελίξεις στη συνέχεια ήταν καταιγιστικές και σύμφωνα με πληροφορίες από την ενημέρωση που έκανε ο Αντιπρόεδρος Ευαγ. Βενιζέλος στα μέλη της κυβερνητικής Επιτροπής στην Αθήνα αλλά και από πηγές στις Βρυξέλλες προκύπτει ότι τα χαρακτηριστικά της διαφαινόμενης συμφωνίας είναι:

1. Εθελοντικό κούρεμα κατά 48% το οποίο δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. (Οι τραπεζίτες ζητούσαν 40% και η Γερμανία πίεζε για 60%).

2. Μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η Ελληνική Κυβέρνηση για το χρέος.

3. Αύξηση στα 130 δις. ευρώ του «πακέτου» στήριξης που θα λάβει η χώρα καθώς θα παραμείνει εκτός αγορών για την επόμενη δεκαετία.

4. Θα επιβληθεί εποπτεία για την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η χώρα, αλλά θα επισημαίνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι την ευθύνη θα έχει η Ελληνική Κυβέρνηση.

5. Τα ταμεία θα υποστούν απώλειες και θα χρειαστούν πέραν της στήριξης που έχουν σήμερα από τον προϋπολογισμό, να ενισχύονται ετησίως με ένα δισ. ευρώ.

6. Ενίσχυση του ΕFSF, δηλαδή του ταμείου διάσωσης, ώστε τα κεφάλαια του να υπερβούν το 1 τρισ ευρώ.

Να σημειωθεί πως στον EFSF έχει αποφασιστεί να μπει και το ΔΝΤ, αποτελώντας έτσι τον οικονομικό βραχίονα της ευρωατλαντικής συνεργασίας, μετά το ΝΑΤΟ στον τομέα της Άμυνας. Οι εξελίξεις αυτές μεταφέρθηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου στα μέλη της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν και αποτέλεσαν την πρώτη αχτίδα φωτός σε μια δύσκολη για την ελληνική αποστολή ημέρα.  Σε ότι αφορά στο καθεστώς επιτήρησης οι εταίροι μας θα “δέσουν” την Ελλάδα με ένα πολυετές “συμβόλαιο”. ΕΕ και ΔΝΤ θα συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση ενός πολυετούς οικονομικού προγράμματος, το οποίο θα παρακολουθούν από την Αθήνα τεχνικοί σύμβουλοι της τρόικας.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρα & Απόψεις

Το Κυπριακό ζήτημα και ο πόλεμος στην Ουκρανία Όλη η παγκόσμια κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα στην Ουκρανία και τον πόλεμο, που βρίσκεται σε...

Άρθρα & Απόψεις

Ουκρανία: Ένα στρατηγικό παιχνίδι Περαιτέρω κλιμάκωση, όπως όλα δείχνουν, πραγματοποιείται στα σύνορα της Ουκρανίας, με τις δύο ισχυρές δυνάμεις να μην κατέληξαν κάπου, έπειτα...

Οικονομία

Περιβάλλον Ενέργεια Ελλάδα Προτεραιότητες Και Αβεβαιότητες Για Το 2021. Οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων....

Διεθνή

Φον Ντερ Λάιεν Ερντογαν Και Ουσία Των Σχέσεων ΕΕ Τουρκίας. Η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν. O οποίος σε μια ένδειξη έπαρσης άφησε...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC